Top Social Icons

16 Ιουλίου 2017

Θεϊκό Black Forest


– Οχι άλλα στεγνά παντεσπάνια ή παντεσπάνια που διαλύονται όταν πας να τα τεμαχίσεις!
Οταν θέλω να φτιάξω μια τούρτα με ύψος πχ. με 3 ή περισσότερα παντεσπάνια προτιμώ σαφώς κέικ και έχω καταλήξει στην παρακάτω συνταγή πως για πετυχημένο, αφράτο, ζουμερό παντεσπάνι χρησιμοποίησε μαλακό αλεύρι, Flora Soft με βούτυρο και ζεστό νερό, όχι γάλα ή ό,τι άλλο.

– Στη black forest χρησιμοποιούνται κεράσια.
Συχνά πολλοί επιλέγουν το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού βύσσινο, κατά την δική μου άποψη αυτό δεν είναι μπλακ φορεστ αφού λείπει αυτή η ιδιαίτερη γεύση του κιρς. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε  μαυροκέρασα ή τ΄αγριοβύσσινα αρκεί να τα κάνουμε μια ελαφριά δεμένη κομπόστα με κιρς.


– Εμπλούτισε τη σαντιγί με μασκαρπόνε.
Μπορεί να σε κατευθύνω με αυτή τη συμβουλή σε μια παραλλαγή τηςblack forest άλλά πραγματικά το αποτέλεσμα είναι «θεικό»!  Το μασκαρπόνε είναι εντελώς προαιρετικό [η original black forest περιέχει μόνο σαντιγί] μπορεί να το αντικαταστήσει το κλασικό τυρί κρέμα ή ακόμη και 1-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό, προτιμώ το πλήρες.

– Επικάλυψη ρευστής σοκολάτας
Είναι το στοιχείο που θ’ απογειώσει το γλυκό σου αφούόχι μόνο «δένει» φανταστικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του γλυκού και θα στην κάνει πολύ εμφανίσιμη, ακόμη και αν είσαι σαν εμένα που δεν πολυπιάνει το χέρι μου με τα καλλιτεχνικά.
Ετσι μοναδικά απολαύσαμε τα πρώτα της γενέθλια με τη γεύση της black forest και μια ευχή για τη μικρή μου Υβόννη, «Stay wild my child»!


Υλικά

για το κέικ
225 g. αλεύρι μαλακό
130 g. Flora Soft με βούτυρο
100 g. μαλακή καστανή ζάχαρη
140 g. ζάχαρη κρυσταλλική
50 g. άγλυκο κακάο
2 μεγάλα αυγά
225 ml. βραστό νερό
½ στικ φυσική βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
20 ml. κιρς

για τη γέμιση

300 ml. κρέμα γάλακτος
150 g. μασκαρπόνε
½ στικ φυσική βανίλια
45 g. ζάχαρη άχνη

για τη σοκολατένια επικάλυψη

80 g. κουβερτούρα
70 ml. κρέμα γάλακτος
15 g. Flora Soft με βούτυρο

για τα κεράσια
200 g. κεράσια
65 ml. κιρς
40 g. ζάχαρη

για το σερβίρισμα

Τριμμένη κουβερτούρα
Ζάχαρη άχνη
Κεράσια



Εκτέλεση


1  Ετοιμάζουμε τα κεράσια:
Κόβουμε τα κεράσια στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι αλλά δεν το πετάμε. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα κεράσια, το κιρς και τη ζάχαρη τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τα κεράσια να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

2  Ετοιμάζουμε την κρέμα γέμισης:
Τοποθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε μεταλλικό κάδο και την αφήνουμε 20′ στην κατάψυξη. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί και ενσωματώνουμε το μασκαρπόνε, τη βανίλια και την άχνη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.


3  Ετοιμάζουμε το κέικ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την μαλακή καστανή ζάχαρη, το Flora Soft με βούτυρο, τη βανίλια, το κιρς  και το κακάο μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι το baking powder, την σόδα και το αλάτι.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψουν καλά. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ταχύτητα και ξεκινάμε να προσθέτουμε εναλλάξ στον κάδο το σοκολατένιο μείγμα και το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Μεταφέρουμε σε ανοιγόμενη φόρμα 18-20 εκ. όπου έχουμε καλύψει τον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175ο C. Μόλις ψηθεί το κέικ ξεφορμάρουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσει καλά.

4  Ετοιμάζουμε τη σοκολατένια επικάλυψη:

Σ΄ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπωλ μαζί με το Flora Soft με βούτυρο περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει. Την κρατάμε ρευστή μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.


5  Η συναρμολόγηση της Black Forest:

Κόβουμε σε 3 ισόποσα παντεσπάνια και ξεκινάμε να «χτίζουμε» την black forest. Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι σ΄ενα δίσκο σερβιρίσματος και το σιροπιάζουμε επαρκώς με το σιρόπι των κερασιών που ετοιμάσαμε νωρίτερα.

Απλώνουμε την κρέμα τυριού, περίπου την μισή ποσότητα και τη μισή ποσότητα από τα κεράσια. Από πάνω τοποθετούμε το επόμενο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τα κεράσια.

Τέλος τοποθετούμε το τελευταίο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και με μια σπάτουλα μαζεύουμε όση κρέμα εξέχει απλώνοντάς την σε όλο το κέικ, αυτή τη διαδικασία την εφαρμόζουμε με σπάτουλα μεταλλική ή μαχαίρι επάλειψης.

Περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ με τη λιωμένη σοκολάτα, την οποία αφήνουμε να «τρέξει» ώστε να διακοσμήσει το κέικ. Διατηρούμε την black forest στο ψυγείο.

Τέλος πριν σερβίρουμε το κέικ ακουμπάμε στην επιφάνεια φρέσκα, ολόκληρα κεράσια, πασπαλίζουμε με τις φλύδες σοκολάτας και ζάχαρη άχνη.


Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Αν έχουμε χρόνο ν΄αφήσουμε την black forest  3-4 ώρες πριν το σερβίρουμε το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο!
– Το κέικ και τα κεράσια μπορούμε να τα προετοιμάσουμε μια ημέρα νωρίτερα.
– Αν δεν έχουμε κιρς χρησιμοποιούμε στην black forest λικέρ αμαρέτο ή λικέρ κεράσι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια